Heermoes

Opeens doken er groene stengeltjes jaren geleden op in de tuin. En na enig zoeken lazen we dat het heermoes was ook wel katten of paardenstaart genoemd.

Als een soort van supergroeiend onkruid verspreidde het zich boven de grond in de tuin en kon het uittrekken beginnen, kruiwagens vol toen we na een vakantie terugkwamen want je komt er bijna niet vanaf als je een tijdje niet uittrekt. Sindsdien zijn we toch wel wat meer met voeding en mest in de tuin bezig. De grond verbeterde zienderogen net als het grasveld wat toch ook wel van wat kalk houd elk jaar.

Maar als je regelmatig een rondje tuin maakt dan is heermoes redelijk beheersbaar Vooral als je wat lavagruis/meel strooit zo nu en dan (wat ik altijd vergeet totdat ik heermoes her en der wat toppen boven de grond zie komen). Het spul houd van arme grond dus daar hebben we geen gehoor aan gegeven mest en kalk vliegt bij ons regelmatig door de tuin. Vooral bij de kleine heggen van buxus duikt het regelmatig op in onze tuin. Gelukkig breken de stengels makkelijk af maar helaas vertakt het plantje zich onder de grond verder.

Ach het houd een mens van de straat zullen we maar zeggen. Alhoewel ik liever de tomaten dief dan met onkruid bestrijden aan de gang ben is het toch leuk om er wat meer over te lezen.

Natuurlijkemoestuin deze mensen bestrijden het kruid ook met lavagruis in hun pluktuin. Zeer effectief vermoed ik bij regelmatig gebruik ook in de moestuin.

Heermoes op wikipedia

Nu zijn er meerdere soorten Heermoes en die mag je niet verwarren want ze zijn niet allemaal eetbaar. Persoonlijk vind ik ze allemaal op elkaar lijken dus ik begin er maar niet aan. In de homeopathische wereld word heermoes veel gebruikt als geneeskrachtig kruid. Ik zou altijd advies in winnen of je het juiste plantje te pakken hebt voor gebruik. Op mens en gezondheid staat meer informatie over dit kruid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s